PKN
Protestantse Gemeente te Steenderen en Bronkhorst
 
Nieuwsbulletin 9 november 2018 Nieuwsbulletin 9 november 2018

In het nieuwsbulletin vindt u onze actuele gemeenteberichten. Dit bulletin in uw mailbox ontvangen? Geef uw e-mailadres door aan de webredactie. 

KERKDIENSTEN

11 november 
Kerk 10:00 uur oecumenische viering "Actie Schoenendoos" voorganger Fini van Zoelen met medewerking van Sterrenkoor

18 november:
Kerk 10:00 uur , mevr. Jansje Ruiterkamp, Vorden

25 november: eeuwigheidszondag 
Kerk 10:00 uur, Fini van Zoelen, m.m.v. de cantorij
 

 
BIJ DE DIENSTEN BIJ DE DIENSTEN

Zondag 11 november is er een oecumenische viering, om 10.00 uur in de Remigiuskerk, samen met de scholen uit Toldijk en Steenderen: de Rank en de Pannevogel. De kinderen hebben erg hun best gedaan om een schoenendoos mooi te versieren en die te vullen met nuttige en leuke spulletjes. De dozen worden in de dienst verzameld en gebracht naar kinderen in Sierra Leone, Togo, Pakistan en Roemenië en als er heel veel zijn naar kinderen in opvangkampen in Griekenland. Vanuit het hele land doen scholen met de actie mee (actie4kids). Het Sterrenkoor o.l.v. Els Veraart zal voor ons zingen. Het thema van de dienst: ‘Het is een feest om te geven’. Laten we er met elkaar een mooie en feestelijke viering van maken! Van harte welkom!
 

 
Bijbelleesrooster Bijbelleesrooster

Nieuw in het nieuwsbulletin: Het bijbelleesrooster van het NBG.
Via deze link kunt u mee lezen met het bijbelleesrooster van het NBG :
Op debijbel.nl leest u de tekst van de dag in de bijbelvertaling die u prettig vindt.

Via kunt u ook vragen om dagelijks een mail te ontvangen  met de bijbeltekst van de dag.

 
IN DE GEMEENTE IN DE GEMEENTE

Ontmoetingsavond:
Vorig seizoen hebben we er een begin mee gemaakt: ontmoetingsavonden in de ouderlingenwijken. De bedoeling daarvan is om gemeenteleden die bij elkaar in de buurt wonen uit te nodigen om elkaar wat beter te leren kennen en met elkaar in gesprek te gaan. Vorig seizoen hebben we er twee georganiseerd in de wijk van ouderling Wim Kornegoor. Nu pakken we de draad weer op met een 3e avond die wordt gehouden maandagavond 12 november, om 20.00 uur bij fam. Van Malsen, Weth. Campermanstraat 1, Toldijk. Dank dat we bij hen te gast mogen zijn. 
In het nieuwe jaar volgen er meer ontmoetingsavonden in andere ouderlingenwijken.
 

 
COLLECTES COLLECTES

Eindcollectes zijn bestemd voor:

11 november- binnenlands Diaconaat
18 november - plaatselijk gemeentewerk
25 november - plaatselijk gemeentewerk

 
OVERIGE BERICHTEN OVERIGE BERICHTEN


Proeverij
Op 28 oktober ’s avonds was de eerste Proeverij-avond in de Remigiuskerk. Dit keer stond de muziek van Bob Dylan centraal. Herman Haan vertelde over de levensloop van Bob Dylan aan de hand van enkele van zijn liederen die afwisselend gezongen werden door Full House, Lisanne Knol, Marise den Bakker, Henk Knol en Herman Haan. Derk-Jan Terpstra bespeelde de vleugel. Het was een mooie avond die veel mensen trok. Een bemoedigend begin van een serie van 4 in dit seizoen! Een prachtig initiatief van Herman Haan. Een volgende Proeverij avond volgt in januari.
Ds. Fini van Zoelen    


Gesprekskring
Op dinsdagavond 13 november is de volgende bijeenkomst van de gesprekskring over de geloofsbelijdenis. We lezen hoofdstuk 10 van het boekje van W. v.d. Zee. Om 20.00 uur in ‘het Anker’.
Ds. Fini van Zoelen
 
Keuken in de kerk
Zondagmorgen 4 november is de keuken achterin de kerk (bij de geboortewand) officieel in gebruik genomen, met een toespraak van Toos van Asselt, lid van de plaatselijke commissie die namens de SOGK activiteiten organiseert om geld voor de Remigiuskerk bijeen te brengen, na afloop van de dienst. De keuken is gerealiseerd met geld uit diverse bronnen, waaronder de Provisorie van Steenderen, de SOGK en een bijdrage van de plaatselijke kerkelijke gemeente. Complimenten voor de onopvallende manier waarop de keuken er nu staat. Door de kleurstelling en de opstelling valt hij bijna weg en dat is ook de bedoeling. De keuken is direct van nut geweest bij de tentoonstelling van 3 en 4 november en bij het koffiedrinken na de jeugddienst. Nu is het niet meer nodig om met zware apparaten te sjouwen om koffie te zetten en dat is grote winst. Toos eindigde haar toespraak met de hoop dat de keuken nog  heel lang mag functioneren en dat de Remigiuskerk een open huis mag zijn voor velen, die er profijt van zullen hebben.  Van harte mee eens!
Ds. Fini van Zoelen

Nederlanders steeds minder religieus
Onlangs verscheen een rapport van het CBS (Centraal Bureau Statistiek) met de constatering dat nu minder dan de helft van de Nederlands zich nog religieus noemt. Het CBS ging daarbij uit van kerkelijkheid en in kritische reacties werd dat ook gehekeld. Want Nederlanders zijn wel bezig met spiritualiteit en zingevingsvragen. Misschien wel meer dan ooit.
Toch moet je constateren dat binnen één of twee generaties heel veel kennis van kerkelijke achtergronden en van de Bijbel is weggesijpeld.
Afgelopen zondag, 4 november, was ik bij een concert van Cappella Amsterdam, in de grote kerk in Lochem. Alle stukken die zij ten gehore brachten, oude èn nieuwe muziek (waaronder composities van de mij nog onbekende componist David Lang, geboren in 1957), hadden Bijbelgedeelten als inhoud: uit het Hooglied, uit Prediker, de klaagzang van David bij de dood van Saul en Jonathan, uit Ruth, uit Johannes. Stuk voor stuk Bijbelgedeelten van een hoog literair gehalte en ik dacht: wat een gemis als je dat allemaal niet meer weet; als dat onbekende taal voor je wordt.
In het Nederlands Dagblad van 2 november stond een column van Govert Buijs, hoogleraar politieke filosofie aan de faculteit wijsbegeerte van de VU. Hij eindigt zijn column met deze woorden:       
‘Ik zal niet snel de student vergeten die bij me kwam en vertelde. ‘Mijn ouders, die zelf een kerkelijke achtergrond hadden, hebben me helemaal vrij opgevoed, zonder enige religie en zonder enig groter verhaal. Daarmee dachten ze echt het goede voor mij te doen. Maar ik heb het beklemmende gevoel dat niets betekenis heeft, dat niets er echt toe doet. Alles kan, maar niets heeft gewicht.’ Hij leed zichtbaar onder religieuze ongeletterdheid en het diepe onvermogen om op een zinvolle manier over zin-ervaringen te spreken. Het ene ‘trauma’ had een ander trauma gebaard’. 
Ds. Fini van Zoelen

 

 
AGENDA AGENDA

11 november 17.30 uur: Eat & Meet club aan de Kastanjelaan 37 Steenderen
12 noember  16:00 uur, catkids in het Anker
12 november 20:00 uur : Ontmoetingsavond in de wijk,  Wethouder Campermanstraat 1 Toldijk
13 novenber 20:00 uur gesprekskring Wat geloven we nu eigenlijk ? Anker
 

 
 

Eeuwigheidszondag, m.m.v. de cantorij o.l.v. Joop van Goozen
datum en tijdstip 25-11-2018 om 10:00 uur
meer details

Eat & Meetclub
datum en tijdstip 25-11-2018 om 17:30
meer details

Sterrenkoor repetitie
datum en tijdstip 26-11-2018 om 15:00
meer details

catkids
datum en tijdstip 26-11-2018 om 16:00
meer details

 
facebook

facebook
 
Het Anker


Voor meer informatie over het Anker, klik op de foto
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.