PKN
Protestantse Gemeente te Steenderen en Bronkhorst
 
kinderkerstmusical kinderkerstmusical


“Wie leest het kerstverhaal nog? En heeft het nog wel betekenis voor mensen van nu?” Ook de kerstfiguren in het verhaal vragen zich dit af. En ze weten het wel: de eeuwenoude woorden zijn versleten en ze hebben ook elkaar niet meer nodig. Daarom stappen ze uit het boek, dat leeg achterblijft. Maar gelukkig is er tóch nog een kind dat nieuwsgierig is naar het verhaal. Dit kind gaat op zoek naar de kerstfiguren én naar hun betekenis. Zo leert zij de engel, Maria, Jozef, de keizer en de herders beter begrijpen tegen zijn of haar Bijbelse achtergrond. Eén voor één vindt het kind hen terug. En pas als iedereen weer terug is in het boek, kan het aloude verhaal weer worden verteld. Een verhaal over een bijzonder kind dat vrede brengt.
We hopen jullie te mogen verwelkomen. Kom op tijd, want we verwachten een volle kerk!
 
Namens de Kerstmusical-commissie,
Els Veraart en Leonie Vredegoor

 
terugblik eat & meet terugblik eat & meet

Eat & Meet: het vijfde seizoen is van start gegaan
Samen eten en een thema aansnijden op verschillende manieren met allerlei werkvormen blijkt goed aan te slaan.
Al voor het vijfde jaar is er een groep van start gegaan onder leiding van Marieke, Henk en Marion.
Jongeren uit Steenderen tussen de 12 en 15 jaar uit allerlei verschillende kerken komen 1x per twee weken bij elkaar.
 De thema’s die aan de orde kwamen zijn bijvoorbeeld: Iedereen mag er zijn zoals hij of zij is, hoe besteed je je geld, wat is nu eigenlijk belangrijk voor je, wie is Jezus voor jou, wat vieren we eigenlijk met Kerst.
Altijd verbinden we er een Bijbelverhaal aan, maar we doen ook uitdagende spellen en zijn we creatief met collages of doen we proefjes met skittles.
We eindigen de avond ( anderhalf uur)met een kaars en noemen iets wat ons bezighoudt als gebed. Er is ruimte voor ieders inbreng en er wordt geluisterd naar elkaar. Het is fijn om elkaar beter te leren kennen, maar vooral ook bezig te zijn met ons eigen geloof, twijfel en onze vragen.
We hopen dat meer jongeren uit Steenderen zich aansluiten.
Via de whats app houden we elkaar op de hoogte van de data van de bijeenkomsten.
Het is altijd erg gezellig en we ervaren een open en vertrouwde sfeer.
Dus heb je zin, kom er bij.
 
Hartelijke groet,
Henk en Marion Knol, Marieke de Witte
Voor meer informatie, bel gerust
0575452643
 
 
 

 
Festival of lessons and carols Festival of lessons and carols

Hart van het koor vormt de uitstekende cantorij van de Remigiuskerk. Voor de gelegenheid wordt deze aangevuld met gastzangers uit de regio. Stadsorganist van Doesburg Wilbert Berendsen verzorgt de orgelbegeleiding en het geheel staat onder leiding van Joop van Goozen, cantor-organist van de Remigiuskerk.
Op het programma staan Engelse christmas-carols in prachtige arrangementen om naar te luisteren maar vooral ook om mee te zingen. 

Na het Festival kan er nagepraat onder het genot van Glühwein en warme chocolademelk.
Het Festival of lessons & carols vindt plaats op zondagmiddag 17 december. Het begint om 16.30 uur en duurt ongeveer een uur. De toegang is gratis. Er wordt een collecte gehouden aan het eind vanwege de kosten die gemaakt zijn om dit Festival te organiseren.

 
adventsproject adventsproject

Adventsproject 2017: Uitkijken naar het licht!

3 december 2017
1e zondag van Advent
Thema: Sta je klaar?
We maken kennis met de verslaggever van Hart in Nederland. Wie zal de deur open doen en is de buurt al klaar voor het vieren van het kerstfeest?
 
10 december 2017
2e zondag van Advent
Thema: Wie ben je?
Johannes krijgt de vraag wie hij is en antwoordt daarop met: Ik ben niet de Messias. Maar wie is Johannes dan wel en wat is zijn rol?
 
17 december 2017
3e zondag van Advent
Thema: Welkom
Komen jouw buren wel eens op bezoek – zijn zij welkom? En is Jezus welkom?
 
24 december 2017
4e zondag van Advent
Thema: Ik doe mee!
De engel Gabriel bezoekt Maria. Hij brengt haar een blijde boodschap. 
 
25 december 2017
Kerstmorgen
Thema: Zet de deur open!
Het is kerst! De afgelopen weken is de kerk steeds vrolijker en lichter geworden. Zo laten
we zien dat we Jezus welkom willen heten. We willen plaats maken voor de dingen die bij hem
horen: licht, vrede, goed zijn voor mensen. De deur mag wagenwijd open! 
 

 
 

 
Kerstmarkt op zaterdag 9 december Kerstmarkt op zaterdag 9 december

Kerstmarkt Diaconie Steenderen 

Zaterdag 9 december houdt de diaconie van de Protestantse kerk in Steenderen een kerstmarkt. U kunt terecht voor sfeervolle artikelen, zelfgemaakte kerststukken en kransen, vers gebakken wafels en nieuwjaarsrolletjes. Midwinterhoornblazers zorgen voor extra sfeer. Tussendoor zijn er optredens van het Sterrenkoor en Full House. Derk Jan Terpstra speelt sfeervolle improvisaties op de vleugel. In de consistorie kunt u luisteren naar een kerstverhaal in het dialect. Kinderen kunnen onder begeleiding een ster maken. Ook wordt er aan de inwendige mens gedacht. Komt allen naar Steenderen van 11.00 tot 16.00 uur in de Remigiuskerk, Dorpsstraat 20 in Steenderen

 
concert Full House and Friends concert Full House and Friends

Als opmaat voor de decemberperiode zingt Full House liederen als 'Blow blow thou winterwind’. Maar daarnaast worden tevens adventsliederen ten gehore gebracht. Het is niet een concert van de vocal groep alleen: ook de solisten  Ronald Wisselo, Freek Beeftink, Hans Sluijter en Jaap Dirkse van den Heuvel verlenen hun medewerking. Lucian Venderink heeft de algehele leiding en begeleidt hen op de historische Trost-vleugel. De toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom. Na afloop is er gelegenheid om na te praten met een drankje.

 
Luthermaaltijd Luthermaaltijd

Leden van de beide kerken gingen tijdens de maaltijd enthousiast met elkaar in gesprek over vragen als ‘Jongeren denken vaak: nu vind ik geloven moeilijk, komt later wel. Herken je dat? Of wordt het juist voor ouderen lastiger?’ De maaltijd werd verzorgd door diverse vrijwilligers die thuis soep gekookt of pannenkoeken en rolletjes gebakken hadden. In deze rolletjes waren uitspraken van Luther te vinden zoals ‘Muziek is de beste gave van God’. Er wordt al weer enthousiast uitgekeken naar de volgende gezamenlijke activiteit vanuit de beide kerken.


 

 

 
Gezellige ontspanningsmiddag van de HVD en de Willibrordparochie Gezellige ontspanningsmiddag van de HVD en de Willibrordparochie

De jaarlijkse ontspanningsmiddag van de HVD van de protestantse gemeente  werd dit keer  samen met RK Willibrordparochie uit  Steenderen georganiseerd. 
Vele bezoekers hebben in het Anker genoten van muziek en veel zingen door optreden van de Molle dearns met harmonica aan het eind van de middag. De middag werd afgesloten met soep en een broodmaaltijd.

lees meer »
 
Historische vleugel in Steenderen Historische vleugel in Steenderen

Historische vleugel in gebruik genomen
Op zondagmiddag 21 mei werd tijdens het concert van Full House & Friends een authentieke vleugel in onze kerk in gebruik genomen. Lucian Venderink speelde een Prelude van Johann Sebastian Bach en begeleidde daarna Full House op dit bijzondere instrument. Het gaat namelijk om een instrument dat de Zwitserse vleugelbouwer Jacques Trost vervaardigde omstreeks 1890 te Zürich. De vleugel werd aan het kerkgebouw geschonken door mevrouw Franke uit Diepenveen. Zij kreeg dan ook tijdens het concert op 21 mei als waardering hiervoor een bos bloemen overhandigd.
Naast het Mitterreither orgel is deze Trost-vleugel het tweede historische instrument in onze kerk, dat tijdens concerten, maar natuurlijk ook tijdens de kerkdiensten gebruikt kan worden.

 
Terugblik Sirkelslag Terugblik Sirkelslag

Sirkelslag Young: tof dat je erbij was!
Op vrijdagavond 3 februari speelden 10 teens weer Sirkelsag. Een avond met leuke opdrachten in een landelijke competitie met meer dan 600 teams. De opdracht om huis aan huis levensmiddelen te verzamelen voor de Voedselbank, leverde maar liefst 150 producten op! Die zijn inmiddels naar de Eetketen in Zutphen gebracht. We kijken uit naar Sirkelslag 2018! Check hier de foto's!

 
Een Festival of lessons & carols op 17 december Een Festival of lessons & carols op 17 december

Het wordt al een mooie traditie: de cantorij van Steenderen aangevuld met zangers uit Zelhem en omstreken  verzorgen een zogeheten Festival of Carols and Lessons. Teksten en muziek passend bij de Advent  en Kersttijd.
Het geheel staat onder leiding van Joop van Goozen en de aanvang is 16:30 uur.

 
46 jaar bloemendienst Dinie Wunderink

Overhandigen ets door ds. Fini van Zoelen
46 jaar bloemendienst Dinie Wunderink

In september 1970 werd binnen de Protestantse kerk van Steenderen de bloemendienst opgezet. Dat gebeurde al die jaren door vrijwilligers, onder leiding van mevrouw Dinie Wunderink-Harenberg. Het doel van de bloemendienst is om gemeenteleden die in het ziekenhuis liggen of die dat om een andere reden nodig hebben, een bos bloemen te bezorgen. Het is inmiddels al 46 jaar dat Dinie Wunderink zich voor de bloemendienst heeft ingezet; en dus werd het tijd om haarzelf ook eens ‘ín de bloemetjes te zetten’. Op zondag 24 juli kreeg zij daarom een bos bloemen en een fraaie ets overhandigd uit handen van ds. Fini van Zoelen en Riek Linde, voorzitter van de kerkenraad van de Protestantse Kerk van Steenderen. “Alles wat Dinie Wunderink deed voor de bloemendienst en voor de Hervormde Vrijwilligers Dienst kwam uit een goed hart. En daarbij had ze een groot netwerk: ze had intensief contact met predikanten en gemeenteleden. We willen op deze manier onze dank aan haar overbrengen.”

Hier vindt u de toespraak door Riek Linde, voorzitter van de kerkenraad.

lees meer »
 
Bekijk de foto's van de kerstmusical Bekijk de foto's van de kerstmusical

Foto's kerstmuscial
Op 23 december brachten zo'n 25 kinderen uit de voormalige gemeente Steenderen weer een echte kerstmuscial. Onder leiding van Els Veraart en Carlon Loeffen oefenden ze wekenlang, het werd een mooi begin van het kerstfeest. Muscial gemist of nagenieten? Op Achterhoekfoto vindt u een terugblik en de foto's gemaakt door Liesbeth Spaansen.

 
Discover Lunch Discover Lunch

Discover Lunch: voor jong en oud
Na de eerste Discover-Lunch in oktober kwamen we op 22 november opnieuw bijelkaar voor een open lunchontmoeting. Een ontmoeting met inhoud voor jong en oud in het Anker. We gingen beide keren gesprek rondom een boeiend en alledaags  thema, deelden ervaringen, maakten plezier en aten samen. Ook de kinderen hadden een leuke tijd met een eigen programma, ze zorgden zelfs voor vers gebakken brood.


 
Inzamelactie Voedselbank Inzamelactie Voedselbank

De diaconie organiseert ook dit jaar weer een inzamelactie van levensmiddelen voor de Voedselbank in Zutphen. U kunt voor èn na de dienst van woensdag 4 november boodschappen brengen in de zijbeuk van de kerk. Wij denken aan blikken groente, macaroni, rijst, spaghetti, sauzen, bloem, soep, hagelslag, jam, sap. Of bijvoorbeeld verse groente, fruit of aardappelen uit uw eigen tuin, iets lekkers voor de kinderen etc.

Wanneer u niet naar de kerk kunt komen, maar toch de actie wilt steunen met boodschappen neem dan contact op met een diaken. Contactgegevens vindt u op deze pagina. Wij rekenen weer op u! 

Met vriendelijke groet, De diaconie

 
Project kinderkerk Project kinderkerk

Project Kinderkerk: "Onze wereld" 
We zijn al een poosje bezig met ons kinderkerk project Onze Wereld. We zijn begonnen met het maken van prachtige huizen. Daarna zijn we onze straat en onze wereld steeds verder aan het uitbouwen. De kinderen zijn super enthousiast en bedenken de meest geweldige dingen. Iedere week komt er iets bijzonders bij, mis het niet en kom zondag ook!

 
stiltehoek stiltehoek

Hier kan men zondags voor de dienst een kaarsje aansteken. Ook ligt er een Bijbel die de mogelijkheid geeft een tekst open te leggen van het gedeelte uit de Bijbel dat op dat moment het meeste aanspreekt. 

Men kan ook een gedachtenis of voorbede voor de gebedsavond opschrijven in het gebedenboekje op de lezenaar. 
In de nis is een gedenkwand geplaatst met daarop een geschilderde regenboog. 
Vanaf het nieuwe kerkelijk jaar (advent 2014) worden hier alle overleden gemeenteleden herdacht.

 
Avondgebed Avondgebed

Ook dit seizoen bent u of ben jij weer van harte welkom om aan te sluiten bij het Avondgebed: iedere eerste woensdag van de maand in Het Anker. We volgen een korte liturgie waarin plaats is voor zingen, Bijbellezing, gedicht en gebeden. Er is genoeg dat ons bezig houdt, waarvoor we kunnen en willen bidden en danken.

 Op onze eigen pagina vindt u meer informatie.

 
Oppasdienst bij speciale diensten Oppasdienst bij speciale diensten

De kinderen van 0 tot 4 jaar zijn op speciale zondagen (hoogtijdagen en doopdiensten) van harte welkom in de crèche. De data vindt u in het rooster onder Kerkdiensten.
 

 
 

Kerkdienst Anker, Viering van de Maaltijd
datum en tijdstip 21-01-2018 om 10:00 uur
meer details

Kloosterweekend
datum en tijdstip 26-01-2018 om
meer details

Koffie met een oortje
datum en tijdstip 31-01-2018 om 10:00 uur
meer details

 
facebook

facebook
 
Het Anker


Voor meer informatie over het Anker, klik op de foto
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.