PKN
Protestantse Gemeente te Steenderen en Bronkhorst
 
Concert drie zwolse koren Concert drie zwolse koren

De dagen worden korter, donkerder en kouder. Het verlangen naar wat licht en warmte wordt steeds groter. Dan bestaat er volgens koorzangers niets mooiers dan muziek. Muziek die dat verlangen uitdrukt en intensiveert, maar die aan dit verlangen ook de ruimte geeft en het opvangt, het koestert. Muziek die misschien zelfs wat troost biedt. En wie belichaamt dat verlangen, dat uitzien, die ruimte, die troost en die warmte in deze weken vóór het Kerstfeest beter dan Maria? In dit concert bezingen de drie koren haar en alles waar zij voor staat. Met oude en nieuwe werken, in allerlei toonaarden. Met als hoogtepunt van het concert een indrukwekkend nieuw werk van Toon Hagen, voor groot koor en orgel, op de oude tekst van het Alma Redemptoris Mater (vrij vertaald: Moeder die de verlosser koestert).
Toon Hagen mag wel een bekende Zwollenaar genoemd worden. Hij is gevierd als organist op het Schnitger-orgel in de Grote of Michaëlskerk, en als interpreet van onder meer werken van Simeon ten Holt. Maar hij is niet minder geliefd als componist, bijvoorbeeld van de prachtige gedachtenis-cantate Koester de namen. De drie Zwolse koren en hun dirigenten Raghna Wissink, Martien Hovestad en Eugène van Boheemen zijn vereerd dat ze Toon Hagens nieuwe werk samen met hem ten gehore mogen brengen. Een unieke gebeurtenis in het muziekleven in onze regio!

Toegangsprijs € 17,50 (aan de kassa) / € 15,00 (voorverkoop via www.overijsselskamerkoor.nl
Kinderen / jongeren / studenten € 10,- / Tot 18 jr gratis
 

 
Proeverij Proeverij

“Bob Dylan, wie kent deze zanger en songwriter niet”, zegt Herman Haan. “Op diverse plaatsen in ons land worden tegenwoordig Bob Dylan-avonden gehouden, waar zijn teksten en muziek centraal staan. Nu vindt zo’n avond voor het eerst ook in Steenderen plaats: in onze kerk op zondagavond 28 oktober.”
Allerlei mensen uit Steenderen en omgeving werken mee aan deze bijzondere avond: Marise den Bakker uit Baak (bekend van onder andere het tv-programma The Voice Kids en van de Unicef Talent Battle), pianist Derk-Jan Terpstra (dit jaar onder meer succesvol tijdens het muziekconcours in Kiev), vocal groep Full House onder leiding van Lucian Venderink, Lisanne Knol (zangeres in diverse bands uit onze regio) en Herman Haan zelf. Herman zal tevens als ‘verhalenverteller’ het belang van het leven en werk van Bob Dylan duidelijk maken. 

lees meer »
 
afscheid kinderkerk 3 juni 2018 afscheid kinderkerk 3 juni 2018

Bij het afscheid van de kinderen keek Leonie Vredegoor alvast vooruit. Wat is de toekomst van de drie meiden die afscheid hebben genomen?
" Misschien Eat & Meet, misschien de jeugdkerk; want wat blijft is -hopen we- een plek voor de kerk in jullie leven. En een plek voor God in jullie hart.”
Leonie keek met hen terug op bijzonder momenten tijdens hun kinderkerk-periode. “Zo hadden we ooit een levend ‘kindje Jezus’  in het kerstspel. We spiekten door het sleutelgat om te kijken of we al naar binnen mochten gaan. We aten brood met speculaas in het bos. We hebben geknutseld en gezongen.  En samen met het Sterrenkoor hebben jullie fantastische optredens verzorgd tijdens Kerst. We gaan jullie heel erg missen als oudste kinderen bij de kinderkerk.”
Vervolgens kregen Bente, Emma en Iris een cadeautje overhandigd. En ze zongen samen met ds. Fini van Zoelen tijdens de dienst een prachtig lied. Dat kan je dit drietal uit het Sterrenkoor wel toevertrouwen…

 
Hemelvaart met partnergemeente Mahlis Hemelvaart met partnergemeente Mahlis

In 1988 legde Ds. Horjus de eerste contacten met onze partnergemeente Mahlis in Oost-Duitsland.
Inmiddels hebben heel veel gezinnen elkaar gevonden en zijn er veel contacten gelegd.
Na 30 jaar willen we het contact in groepsverband omzetten naar een privé contact en willen we het bestaan van de groep afsluiten met het 30-jarig jubileum.
Een jubileum waarin we met genoegen terug kijken naar de vele vrienden die we hebben leren kennen en de mooie momenten die we samen mochten delen en ook de momenten waarin we elkaars steun konden gebruiken.
De Oost-Duitsland groep nodigt u daarom uit dit met ons te vieren in het Hemelvaart weekend van 10 t/m 13 mei.
U kunt zich opgeven voor één of meerdere onderdelen van onderstaand programma:
o Vrijdag middag 11 mei 11.45 uur picknick Kasteel Vorden + expeditie Bronckhorst rondom Vorden, € 15,-- per persoon en € 10,-- voor kinderen onder 12 jaar en gratis voor kinderen onder 7 jaar.
o Gemeente (Taizé) avond vrijdag 11 mei 20.00 uur in Het Anker te Steenderen, vrije entree.
o Zaterdag middag 12 mei 13.30 uur Lamstraat10, museum bezoek + Wijngaard bezoek, € 10,-- per persoon.
o Barbecue avond zaterdag 12 mei 19.00 uur Fam. Winkelhorst-Terpstra, Z-E Weg 67 Toldijk, € 10,-- per persoon, zelf drank meenemen.
Tevens nodigen wij u uit voor de kerkdienst op zondag 13 mei om 10.00 uur in de Remigius kerk te Steenderen.
Kosten graag afrekenen op het moment van deelname met onze penningmeester Jürgen Teunissen.
Opgave bij Tonnie of Reinder uiterlijk 1 mei 2018.
Hartelijke groet,
Tonnie Huurnink 06-28872549
Reinder Disbergen 0575-441991


 

 
Geert Groote wandeling Geert Groote wandeling

Henk Knol heeft de Geert Groote wandeling voorbereid en zal ons het een en ander vertellen over zijn leven en de ‘Moderne Devotie’.  Nu heb ik nog nooit van Geert Grote gehoord en ben daarom nieuwsgierig wat deze man mij te vertellen heeft. We beginnen in het Geert Groote Huis waar we een film bekijken over een belangrijk deel van zijn leven. Geert Groote komt als het ware tot leven en wij komen in de sfeer van het einde van de Middeleeuwen (14e en 15e eeuw) en hoe het leven toegaat in die tijd. Veel mensen zijn ontevreden over de Rooms Katholieke kerk. Geert Groote vindt dat de hoge geestlijken een te luxe leventje leiden. Zij hebben geen aandacht voor de gewone gelovigen. Rond 1380 begint Geert Groote een beweging die iets nieuws wilde. Deze beweging noemt men de Moderne Devotie. Mensen die zich aansluiten bij deze beweging keren zich af van het drukke leven in de samenleving. Geert Groote zorgt ervoor dat er huizen komen waar mensen zich helemaal kunnen richten op het geloof en op de verhalen uit de bijbel. Er komen gaandeweg steeds meer van deze huizen, ook wel broeder- en zusterhuizen genoemd. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, Polen en Zwitserland. De ideeën van Geert Groote komen zo bij steeds meer mensen terecht. Op het moment dat wij rondlopen in het Geert Groote Huis komen wij een groep mensen tegen die uit de buurt van de grens Zwitserland – Duitsland komen. Zij keren terug naar deze plek van het Geert Groote Huis om te kijken waar het allemaal is begonnen. Onder hen drie jonge mannen die overwegen om in te treden in de gemeenschap aldaar. Een bijzondere ontmoeting.
Met een duidelijk beeld wie Geert Groote is lopen wij achter onze gids Henk aan naar buiten. Enkele gebouwen uit de tijd van de Moderne Devotie zijn afgebroken. Ook zijn er verschillende gevelstenen en bordjes die aangeven waar die gebouwen vroeger gestaan hebben. Wij verwonderen ons over de mooie gebouwen en huizen die we tegen komen. Door op een andere manier door Deventer te lopen zie je prachtige dingen waar je normaal aan voorbij loopt. We wandelen langs de plek waar Geert Groote gewoond heeft. We bekijken het prachtige Buiskensklooster. Hier woonden de zusters van het gemene (=gemeenschappelijke) leven. Aan de wand hangt een plaquette met de tekst “Wat pijnigt dat reinigt”. Dat maakt de tongen los en al pratend komen we in een verassend mooie kloostertuin terecht die vol voorjaarsbloemen staat. Een oase, midden in de stad. We komen langs de Latijnse school waar boven een raam een tekst staat die een van de jonge groepsgenoten vertaalt voor ons. Erg handig als je Latijn hebt op school en het zo toe kan passen. Overal horen we boeiende verhalen van Henk over de plekken die van belang zijn geweest. Het Meester Geerthuis, genoemd naar Geert Groote,  is een diaconaal centrum waar tot op de dag van vandaag  mensen welkom zijn in een gastvrije huiskamer. Het is een plek waar je kunt zijn wie je bent, waar aandacht is voor wat bezoekers beweegt en bezielt. 
Ik ben rijker uit Deventer terug gekomen en meer met mij. Het is toch bijzonder dat het gedachtegoed van Geert Groote zo weinig bekendheid heeft gekregen. Een aanrader als u eens in Deventer bent om het Geert Groote Huis te bezoeken.
Ina Wijmenga

 
Sirkelslag Sirkelslag

Via rechtstreekse live verbindingen en via Facebook en Twitter staan bij Sirkelslag alle groepen in verbinding met elkaar, om te zien hoe de wedstrijdverhoudingen liggen en om foto’s en reacties met elkaar te delen. Ook dit jaar was de presentator Klaas van Kruistum, bekend van tv-programma’s als Checkpoint en Zapplive. Als rode draad binnen dit geheel was gekozen voor het bijbelse verhaal van koningin Esther, die door allerlei moeilijkheden heen en een keuze voor ‘onvoorwaardelijke liefde’ haar doel weet te bereiken. Voor de deelnemende jongeren waren er ook allerlei uitdagingen op gebied van communicatie, behendigheid en creativiteit, om het uiteindelijke doel te halen. Met bijzondere activiteiten, zoals het ondergaan van een schoonheidsbehandeling met slagroom en chips en zelfs het eten van geroosterde meelwormen met behulp van stokjes. Er was geen enkele Steenderense deelnemer die hiervoor terug schrok. Het leverde hen dan ook een maximale score aan punten op. Uiteindelijk kon de avond worden afgesloten met een feestje, passend binnen de traditie van het Purimfeest van koningin Esther.

 
Historische vleugel in Steenderen Historische vleugel in Steenderen

Historische vleugel in gebruik genomen
Op zondagmiddag 21 mei werd tijdens het concert van Full House & Friends een authentieke vleugel in onze kerk in gebruik genomen. Lucian Venderink speelde een Prelude van Johann Sebastian Bach en begeleidde daarna Full House op dit bijzondere instrument.
Het gaat namelijk om een instrument dat de Zwitserse vleugelbouwer Jacques Trost vervaardigde omstreeks 1890 te Zürich. De vleugel werd aan het kerkgebouw geschonken door mevrouw Franke uit Diepenveen. Zij kreeg dan ook tijdens het concert op 21 mei als waardering hiervoor een bos bloemen overhandigd.
Naast het Mitterreither orgel is deze Trost-vleugel het tweede historische instrument in onze kerk, dat tijdens concerten, maar natuurlijk ook tijdens de kerkdiensten gebruikt kan worden.

 

 
Een Festival of lessons & carols op 17 december Een Festival of lessons & carols op 17 december

Het wordt al een mooie traditie: de cantorij van Steenderen aangevuld met zangers uit Zelhem en omstreken  verzorgen een zogeheten Festival of Carols and Lessons. Teksten en muziek passend bij de Advent  en Kersttijd.
Het geheel staat onder leiding van Joop van Goozen en de aanvang is 16:30 uur.

 
46 jaar bloemendienst Dinie Wunderink 46 jaar bloemendienst Dinie Wunderink

In september 1970 werd binnen de Protestantse kerk van Steenderen de bloemendienst opgezet. Dat gebeurde al die jaren door vrijwilligers, onder leiding van mevrouw Dinie Wunderink-Harenberg. Het doel van de bloemendienst is om gemeenteleden die in het ziekenhuis liggen of die dat om een andere reden nodig hebben, een bos bloemen te bezorgen. Het is inmiddels al 46 jaar dat Dinie Wunderink zich voor de bloemendienst heeft ingezet; en dus werd het tijd om haarzelf ook eens ‘ín de bloemetjes te zetten’. Op zondag 24 juli kreeg zij daarom een bos bloemen en een fraaie ets overhandigd uit handen van ds. Fini van Zoelen en Riek Linde, voorzitter van de kerkenraad van de Protestantse Kerk van Steenderen. “Alles wat Dinie Wunderink deed voor de bloemendienst en voor de Hervormde Vrijwilligers Dienst kwam uit een goed hart. En daarbij had ze een groot netwerk: ze had intensief contact met predikanten en gemeenteleden. We willen op deze manier onze dank aan haar overbrengen.”

Hier vindt u de toespraak door Riek Linde, voorzitter van de kerkenraad.

lees meer »
 
Inzamelactie Voedselbank Inzamelactie Voedselbank

De diaconie organiseert ook dit jaar weer een inzamelactie van levensmiddelen voor de Voedselbank in Zutphen. U kunt voor èn na de dienst van woensdag 4 november boodschappen brengen in de zijbeuk van de kerk. Wij denken aan blikken groente, macaroni, rijst, spaghetti, sauzen, bloem, soep, hagelslag, jam, sap. Of bijvoorbeeld verse groente, fruit of aardappelen uit uw eigen tuin, iets lekkers voor de kinderen etc.

Wanneer u niet naar de kerk kunt komen, maar toch de actie wilt steunen met boodschappen neem dan contact op met een diaken. Contactgegevens vindt u op deze pagina. Wij rekenen weer op u! 

Met vriendelijke groet, De diaconie

 
stiltehoek stiltehoek

Hier kan men zondags voor de dienst een kaarsje aansteken. Ook ligt er een Bijbel die de mogelijkheid geeft een tekst open te leggen van het gedeelte uit de Bijbel dat op dat moment het meeste aanspreekt. 

Men kan ook een gedachtenis of voorbede voor de gebedsavond opschrijven in het gebedenboekje op de lezenaar. 
In de nis is een gedenkwand geplaatst met daarop een geschilderde regenboog. 
Vanaf het nieuwe kerkelijk jaar (advent 2014) worden hier alle overleden gemeenteleden herdacht.

 
Avondgebed Avondgebed

Ook dit seizoen bent u of ben jij weer van harte welkom om aan te sluiten bij het Avondgebed: iedere eerste woensdag van de maand in Het Anker. We volgen een korte liturgie waarin plaats is voor zingen, Bijbellezing, gedicht en gebeden. Er is genoeg dat ons bezig houdt, waarvoor we kunnen en willen bidden en danken.

 Op onze eigen pagina vindt u meer informatie.

 
Oppasdienst bij speciale diensten Oppasdienst bij speciale diensten

De kinderen van 0 tot 4 jaar zijn op speciale zondagen (hoogtijdagen en doopdiensten) van harte welkom in de crèche. De data vindt u in het rooster onder Kerkdiensten.
 

 
 

Kerkdienst, Anker
datum en tijdstip 20-01-2019 om 10:00 uur
m.m.v.  vocal groep Full House, Huub Oosterhuisdienst meer details

Proeverij van het dialect
datum en tijdstip 27-01-2019 om 20:00 uur, kerk open 19:30 uur
meer details

Avondgebed
datum en tijdstip 06-02-2019 om 19:30 uur
meer details

 
facebook

facebook
 
Het Anker


Voor meer informatie over het Anker, klik op de foto
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.